L'Arjau. Núm. 72. L'univers guixolenc de Rafael Patxot (desembre 2014)

Enguany se celebra l’Any Univers Patxot, per commemorar el cinquantè aniversari de la mort de Rafael Patxot. Aquest guixolenc, nascut l’any 1872, ha passat a la història com a científic, especialment per les seves aportacions en meteorologia, i també com a mecenes, per la seva contribució en la recuperació del patrimoni cultural de Catalunya. Es tracta d’un personatge colossal, per l’abast de les seves actuacions i pel carisma que els va imprimir. Aquesta celebració ha estat promoguda pel Consell Assessor de la Masia Mariona, institució depenent de la Diputació de Barcelona i situada a l’antiga residència d’estiu de Rafael Patxot, al Parc del Montseny. 

Per tal que durant aquest any hi haguessin representades totes les facetes d’aquesta complexa figura, la Diputació de Barcelona ha convidat les institucions amb les quals col·laborà principalment Patxot al llarg de la seva vida i aquelles que, en l’actualitat, gestionen una part del seu llegat. L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols forma part del Consell Assessor des de la seva creació i ha participat activament en l’organització de l’Any Univers Patxot. Durant aquest 2014 tota la ciutat s’ha amarat de Rafael Patxot. Els centres educatius de la ciutat han realitzat projectes i activitats per donar a conèixer aquest personatge i el seu llegat als alumnes en col·laboració amb els Tallers d’Història. El 20 de juny es fer un homenatge a la casa Patxot, on participaren la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, el pare Josep Massot i la revista del Baix Empordà, entre d’altres. El mes de setembre han estat dedicades a la seva memòria l’Exposició de Filatèlia i Col·leccionisme i la xiii Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica.

L’any 2002, l’Ajuntament va col·laborar amb Mall Associació Guixolenca de Cultura en la celebració dels 130 anys del seu naixement. Si llavors, es pretenia rescatar aquest personatge de l’oblit a Sant Feliu de Guíxols, ara s’ha volgut col·laborar en el seu reconeixement a nivell de Catalunya i reivindicar la seva essència guixolenca.

 

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits