L'Arjau. Núm. 73. Els pescadors guixolencs (abril 2015)

La pesca és una de les activitats marineres amb més tradició a Sant Feliu de Guíxols i, en general, a la Costa Brava. S’ha mantingut per davant d’altres activitats com la salaó de peix o la construcció d’embarcacions, que durant segles l’havien superada en importància. Es considera un sector consolidat, tot i que el futur és imprevisible en trobar-se a mercè de la naturalesa. La sostenibilitat de la pesca és un dels aspectes més preocupants. La blavor del mar desafia els científics amb nombroses incògnites que es podran aclarir només amb estudis rigorosos realitzats a llarg termini.

A Sant Feliu, a diferència d’altres llocs de la Costa Brava, s’ha optat per sistemes de pesca poc agressius, cercant peix de qualitat. No hi ha pesca d’arrossegament, prevalen les arts menors, principalment el palangre, i l’encerclament.

Des de l’època medieval, l’aïllament que va caracteritzar les poblacions costaneres del nostre territori les va apartar de la industrialització de l’edat contemporània. Tan sols la indústria surera, tan important a la nostra ciutat, actuà com a revulsiu i suposà la construcció de ports i trens. La pesca, una indústria familiar i petita, sembla que també està destinada a sobreviure-la. Segurament hi té a veure el seu funcionament corporatiu, a l’empar de les confraries, hereves dels gremis medievals. Aquestes institucions, vertebradores de l’activitat del sector, vetllen pels interessos dels pescadors organitzant la subhasta de peix, subministrant material i estris a les embarcacions o fent d’intermediàries en molts tràmits amb l’Administració pública. Lluny de la imatge romàntica que evoquen les fotografies antigues, la pesca avui dia no es pot concebre sense la tecnologia en la navegació i la localització de la pesquera, sense la mecanització de l’extracció. Però l’arribada dels vaixells a port i la descàrrega del peix continuen oferint als profans un espectacle fascinant. Volem contribuir a donar a conèixer el món de la pesca i a fer que els guixolencs el sentin proper. 

 

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio