L'Arjau. Núm. 75. Lluís Esteva, mestre, historiador i arqueòleg (desembre 2015)

Aquest L’Arjau està dedicat a Lluís Esteva i Cruañas, un guixolenc que ha fet que aquesta ciutat sigui coneguda més enllà del mateix municipi. Mestre de formació i historiador autodidacte, investigà i rastrejà minuciosament fons documentals i restes arqueològiques de Sant Feliu de Guíxols, les Gavarres i tot l’Empordà. Els resultats de les seves recerques els plasmà en 225 escrits d’àmbit local i 23 de les comarques de Girona que publicà de manera constant des de l’any 1951. En aquesta ocasió volem presentar i agrair públicament la donació del seu fons documental a l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols per part dels seus fills Elena i Francesc.

La seva tasca ha rebut nombrosos reconeixements. En vida, el gener de 1986, amb motiu del seu vuitantè aniversari l’Ajuntament el va homenatjar amb un acte i, sobretot, li va dedicar una placeta a tocar del Monestir, tot lligant el seu nom amb un dels indrets que més estimava de la ciutat. El 1995 l’Ajuntament va organitzar unes jornades d’homenatge en les quals hi van participar nombrosos historiadors i tècnics especialistes en patrimoni històric. El mateix any l’Institut d’Estudis Gironins li dedicà un congrés. També fou recordat en escrits al número 20 de l’informatiu Sant Feliu de Guíxols. Arxiu i Museu d’Història de la Ciutat, de desembre de 1994, i al número 54 de L’Arjau, el juny de 2006. Aquest any l’Institut d’Estudis del Baix Empordà publicà una miscel·lània en memòria seva.

A banda de les seves aportacions a nivell intel·lectual, els qui el conegueren recorden el seu tarannà discret i tolerant, propi de les persones que són autènticament sàvies,  també la seva conversa i les dots de comunicació, les seves anècdotes i acudits. Va ser un home incansable, compromès i de forts convenciments. Ensenyant de vocació, el seu mestratge va ser molt apreciat a les escoles on exercí i també per totes aquelles persones que s’iniciaren amb ell en el coneixement i l’estimació pel nostre patrimoni.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits