L'Arjau. Núm. 77 (febrer 2017) - El món del suro

Una tradició explica que el tap de suro el va inventar Pierre Pérignon (1638-1715), monjo benedictí encarregat del celler del monestir d’Hautvilliers. Algunes versions d’aquesta llegenda diuen que Pérignon havia vist que uns pelegrins procedents de Sant Feliu de Guíxols tapaven la seva cantimplora amb taps d’aquest material.

L’inici del món del suro a les nostres comarques és una qüestió disputada, com el lloc d’inspiració del topònim Costa Brava. Sant Llorenç de la Muga, Llagostera, Agullana, Tossa de Mar o Sant Feliu de Guíxols? Una història explica que, a mitjan s. XVIII, un bordelès s’establí a Sant Feliu de Guíxols i ensenyà com fer taps a un home que es deia Castelló. Aquell secret passà de boca en boca. Una cosa semblant s’explica també a Llagostera...

Sigui com sigui, a Sant Feliu de Guíxols la producció de taps va ser decisiva. El 1784 hi havia uns 50 obradors amb uns 200 treballadors. Aquesta indústria, sorgida a mitjan segle XVIII, va prosperar durant el s. XIX i principis del s. XX. L’època d’expansió començà a afluixar amb la primera Guerra Mundial i entrarà en crisi després de la segona Guerra Mundial. La decadència del sector s’accelerà amb el turisme i l’aparició del plàstic i l’alumini. Però el temps ha donat la raó al suro, que actualment es considera insubstituïble i amb uns valors molt importants per al medi ambient. En diverses poblacions, especialment al Baix Empordà i al Gironès, aquest sector encara té un gran pes. A Sant Feliu, les traces d’aquest món es van esborrant indefectiblement i no volem que se’n perdi el rastre.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio