L'Arjau. Núm. 79 (desembre 2017) - A tota màquina. 125 anys del tren

El 30 de juny de 2017 va fer 125 anys de la inauguració de la línia del tren de Sant Feliu de Guíxols a Girona. Fou un element de progrés i d’identitat fins al darrer dia, i per això ha estat, és i serà sovint recordat. Al llarg del temps se n'ha recuperat el llegat i la història i avui dia podem resseguir-ne la traça per mitjà de la Via Verda. L’Arjau se suma als actes d'aquest aniversari i obre noves vies interpretatives: com modelà el paisatge, com interaccionà amb el territori i amb la seva gent, com el seu ús s’adequà a les circumstàncies i, finalment, com es relacionà amb l’art.

El tren de Sant Feliu de Guíxols fou un dels trens de via estreta que es van construir al llarg del s. XIX per completar el servei que oferien les línies principals. A les comarques de Girona, per exemple, a banda del de Sant Feliu, hi va haver el de Palamós a Flaçà, el d’Olot a Girona i el de Girona a Banyoles. La construcció d’aquest tren, per iniciativa privada, va ser per diverses causes. En primer lloc, Sant Feliu de Guíxols està situada en un punt estratègic per al transport i les comunicacions. Tradicionalment ha estat la sortida al mar de Girona, per tant la connexió entre les dues ciutats ha estat molt important. En segon lloc, va ser conseqüència de la prosperitat de final del s. XIX, arran del creixement de la indústria del suro, el comerç marítim i les drassanes. Les fàbriques de suro necessitaven una bona logística i els empresaris van promoure la construcció del tren i del port. Aquest ferrocarril fou un dels més grans projectes que la ciutat ha dut a terme i hi participà tothom per mitjà d’accions, en la mesura de les seves possibilitats.

El 1992 tots els municipis de la línia celebraren el centenari de la seva inauguració i es creà el Consorci de les Vies Verdes. El 2009 l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols dedicà L’Arjau als 40 anys del seu tancament. Ara recuperem els inicis d'aquella singular empresa, que tant va contribuir al desenvolupament econòmic i social de casa nostra.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits