Fons Fàbrica Donatiu SA

Indústria surera.

Data.- 1921 - 1988.
Tipus de documentació.- Textual i fotogràfica.
Volum.- 0,3 m.l. (18 unitats documentals textuals i un positiu fotogràfic amb el núm. de reg. 14233).

Empresa surotapera dedicada a la fabricació i exportació de taps i discs de suro que hauria estat fundada el 1910 per Rafael Donatiu Soler (n. Sant Feliu de Guíxols, 1880). L’any 1914 hi ha documentada la presència a Sant Feliu de Guíxols d’aquest negoci surer al carrer dels Metges. La fàbrica comptava l’any 1918 amb un total de 18 obrers. Malgrat tot, la gestió i control de l’empresa no deixava de tenir un caire familiar. Així, sabem que el 1936 hi treballava també el germà de Rafael, Pere Donatiu Soler (n. Sant Feliu de Guíxols, 1887), que n’era l’encarregat. En aquella data hi figuraven també, com a tapers, llurs cosins Enric i Petronil·la Vila Prat, nascuts a Espinelves el 1892 i 1898 respectivament.

L’any 1937, l’empresa de Rafael Donatiu estava situada al carrer Ignasi Iglésias (actual carrer Santa Teresa), i disposava de 45 treballadors (27 tapers, 1 esmeril, 14 triadors/es, 1 apoderat i 2 peons). De fet, en algun moment no precisat la fàbrica es traslladà al carrer de Tueda  –cantoner amb el carrer Santa Teresa abans esmentat-, on romandria fins a la seva desaparició. La gestió del negoci l’anirien assumint progressivament els tres nebots de Rafael Donatiu: Joan Donatiu Vila, que ja figura treballant com a taper amb el seu oncle el 1936; Pere Donatiu Vila; i Enric Donatiu Vila. L’empresa canvià el seu nom inicial –en realitat no havia tingut una denominació pròpia, sinó que es coneixia amb el nom de Rafael Donatiu- pel de Donatiu, S.A. Amb posterioritat, l’espai físic que ocupava la fàbrica acabaria per dividir-se entre els germans.

Les fàbriques Donatiu acabaren tancant les seves portes probablement en el transcurs de la dècada de 1990. En el tombant de segle, aproximadament, les dependències que ocupaven les antigues fàbriques foren enderrocades i en el seu solar s’hi consturiren diversos blocs d’habitatges.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio