Fons Industrias derivadas del corcho Sanjaume

Indústria surera.

Data.- 1912 – 2007.
Tipus de documentació.- Textual i gràfica (fotografies i una pel·lícula).
Volum.- 11,6 m.l. (579 unitats documentals textuals, 54 imatges fotogràfiques, 12 negatius, 2 plaques de vidre i una pel·lícula).

Empresa surera dedicada a la fabricació de taps, així com de flotadors de suro per a la indústria de la pesca. L’empresa, ubicada a la confluència dels carrers Iris i Huguet de Sant Feliu, es fundà durant la dècada de 1920 i fou propietat en un primer període de Joan Sanjaume Maymí, “Generi”. L’activitat del negoci anirà en ràpid augment fins el moment de la Guerra Civil. En el transcurs d’aquest conflicte bèl·lic, Joan Sanjaume Maymí es traslladà al sud de França amb part de la família. Segurament l’haurien acompanyat la seva filla Adela Sanjaume i la néta Maria Sala, les quals localitzem al país veí l’any 1938 fugint dels bombardejos. Després d’una estada a Saint Raphael, Joan Sanjaume es traslladà a Perpinyà. L’empresa serà dirigida aleshores pel seu gendre Melcior Sala Pascual –casat amb Adela Sanjaume Cruañas–, que començà a treballar a la fàbrica cap el 1927, i pel germà d’aquest, Ignasi Sala Pascual. La comunicació entre els dos germans i Joan Sanjaume serà constant, de tal manera que es pot dir que aquest darrer continuà dirigint la fàbrica des del país veí. Durant l’any 1937 Joan Sanjaume realitzarà diversos viatges de negocis, tant per França com per Estats Units.

En arribar el mes de juny de 1938, Melcior Sala serà mobilitzat per l’exèrcit republicà, si bé la proximitat del seu lloc de destinació (a la rereguarda, a Badalona i Barcelona) li permetrà seguir mantenint el contacte en la gestió de la fàbrica. Fins abans de la seva incorporació a files, Melcior Sala s’ocupava entre d’altres tasques de tramitar la correspondència francesa i anglesa, a banda de l’espanyola i la catalana.

En acabar la guerra, Joan Sanjaume tingué dificultats per retornar a Sant Feliu, probablement per la seva ideologia política i el fet d’haver romangut a França durant bona part del conflicte armat. De fet, l’any 1942 encara era a França, però el 1947 ja el podem documentar de nou a Sant Feliu de Guíxols.

L’any 1956 Joan Sanjaume ven a Francesc Soler Roura, als germans Josep i Victor Soler Prats i a Francesc Nadal Serra, el seu negoci de manufacturats del suro. Aquest socis també varen comprar la societat o “marca” Industrias derivadas del corcho Sanjaume S.A constituïda per Joan Sanjaume amb la seva filla Adela Sanjaume i la seva néta Maria Sala Sanjaume, i que no havia tingut activitat fins aquell moment. L’immoble on estava situada la fàbrica, propietat d’Adela Sanjaume, quedava lligat pels següents 5 anys, amb un contracte de lloguer renovable, amb els nous participants de la societat. Els nous propietaris formaran l’estructura de la societat amb 120 accions dividides en quatre parts de 30 accions cadascuna. L’any 1966 Francesc Nadal abandonarà la societat i les seves accions es repartiran a parts iguals entre els tres socis restants: Francesc Soler, que exercirà de president, i els germans Josep i Víctor Soler Prats (aquest últim com a secretari). El 1982 la societat acordà posar en circulació les accions que quedaven en cartera. Francesc Soler va renunciar al seu dret d’adquisició, quedant d’aquesta manera els germans Soler Prats com a accionistes majoritaris amb 3.965 títols cadascun, mentre Francesc Soler mantenia un paquet de 520 títols i el nomenament com a president de la societat. Amb la mort, l’abril de 1983, de Francesc Soler Roura, el càrrec de president de la societat va recaure en Josep Soler, mentre que Víctor Soler continuà exercint de secretari.

L’any 1987 l’empresa va participar en la missió comercial espanyola a Austràlia, en un intent de potenciar les seves exportacions. Malgrat tot, la societat va anar quedant fortament afectada per les diverses crisis de la indústria del suro, el que comportà una disminució tant de la facturació com del número de treballadors de la fàbrica. Amb tot, l’empresa va mantenir la seva activitat fins el 2008, en què va tancar les seves portes.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio