Fons Residència de la Costa Brava del BBVA (L'Alàbriga)

Residència d'estiueig per a empleats del Banc Bilbao Vizcaya Argentaria.

Data.- 1977 / 2006.
Tipus de documentació.- Textual.
Volum.- 2,3 m.l. (66 unitats documentals textuals).

La residència de la Costa Brava del Banc Exterior d’Espanya (BEX) era un hotel de descans que aquesta entitat bancària posava a disposició dels seus empleats d’arreu d’Espanya per als períodes de vacances laborals, dins la xarxa de residències d’aquestes mateixes característiques que l’entitat tenia en diversos indrets de l’Estat. L’edifici s’ubicava al terme municipal de Sant Feliu de Guíxols, als afores del nucli urbà; es trobava, concretament, a la carretera que porta de Sant Feliu a la platja de Sant Pol, en el paratge conegut com la Volta de l’Ametller i que, arran precisament de l’existència d’aquestes instal·lacions turístiques durant molts anys, actualment també es coneix popularment com el sector de l’Alàbriga.

La residència s’instal·là a les dependències del que anteriorment havia estat l’Hotel Alàbriga. Aquest hotel havia estat construït el 1955 pels germans Tognola, d’origen suís, per atraure alguns dels primers visitants estrangers d’una Costa Brava encara idíl·lica, quan el turisme de masses amb prou feines havia fet acte de presència a casa nostra. Posteriorment, per raons que es desconeixen, l’Hotel esdevingué propietat del Banc Exterior d’Espanya (BEX), que el reconvertí en la Residència de la Costa Brava i en reservà l’allotjament exclusivament per als seus empleats d’arreu d’Espanya.

Probablement, la Residència de la Costa Brava, que no abandonà del tot la denominació d’Alàbriga de l’hotel precedent, inicià la seva activitat el 1977, segons es desprèn de la documentació més antiga conservada, que correspon a aquest any. Això mateix sembla indicar la primera memòria d’activitats que trobem dins el fons, la qual està identificada amb el número dos en xifres romanes i porta la data de 1978. L’any 1991 el Banc Exterior d’Espanya (BEX) s’integrà dins d’Argentaria, entitat bancària pública creada pel govern de l’Estat; d’aquesta manera, la residència es coneixeria com a Residència de la Costa Brava - Argentaria. Finalment, l’any 1999 la fusió d’Argentaria amb el Banc de Bilbao i Vizcaya (BBV) donaria lloc al Banc Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) i, de retruc, l’hotel passaria a identificar-se com a Residència de la Costa Brava - BBVA.

No es coneix la data exata del tancament de l’hotel residència, que cal situar entre 2007 i 2010 aproximadament. Amb el cessament de l’activitat, les instal·lacions quedaren abandonades fins a la seva adquisició per una promotora russa, que a finals de 2012 enderrocà l’edifici per a construir-hi en el seu lloc un hotel de luxe.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits