Fons Associació de Propietaris de l'aigua de la Mina de l'Arbre del Rei

Data.- 1863 - 1980.
Tipus de documentació.- Textual.
Volum.- 0,2 m.l. (146 unitats documentals textuals).

L’any 1863 apareix documentada la Sociedad Pla y Bernat y Compañía  com a empresa privada i titular de l’explotació d’una mina d’aigua radicada al paratge de Vilartagues, propera a la riera de Tueda, al lloc on actualment hi passa el carrer Arbre del Rei. La societat deuria comptar en aquell moment amb no gaire més d’11 socis i, segons sembla, hauria estat fundada l’any 1858 per iniciativa privada de diversos veïns. De fet, el doll d’aigua d’aquesta mina naixia en una propietat privada i era conduït a través de finques particulars fins el repartidor de la població, situat al carrer Sant Llorenç, en una propietat d’aquesta mateixa Societat.

L’any 1927, l’empresa va legalitzar la seva situació i abandonà el nom de Sociedad Pla y Bernat y Compañía per passar a designar-se Asociación de propietarios del agua de la Mina del «Arbre del Rei». En aquell moment, a banda del repartidor d’aigua del carrer Sant Llorenç, hi havia un altre repartidor situat a la finca de Carles Mallol del carrer Sant Ramon. Aquest segon repartidor, però, seria anul·lat temps després.

Amb la urbanització del sector de Vilartagues, els propietaris de la Mina es van veure obligats per les autoritats superiors a controlar la puresa bacteriològica de l’aigua, la qual desprenia una forta olor d’aigua residual. Malgrat que no es van trobar indicis de contaminació, l’elevat cost que suposaven les obres d’acondicionament de la instal·lació, que encara desprenia pudors, va conduir els propietaris de la Societat a acordar el tancament temporal de la Mina l’any 1969. La situació s’agreujà pocs anys després, quan arran de la intensificació de l’edificació a la zona calgué plantejar-se la necessitat de traslladar algunes de les instal·lacions de la Mina. Finalment, davant la impossibilitat de fer front a aquestes noves despeses, la Societat acordà, el 15 de desembre de 1977, la dissolució de l’entitat i la liquidació del seu patrimoni.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits