Fons Societat de Socors Mutus de Quintes de Sant Feliu de Guíxols

Entitat per a la redempció del servei militar de nois guixolencs.

Dates.- 1860 -  1878.
Tipus de documentació.- Textual.
Volum.- 0,2 m.l. (40 unitats documentals textuals).

Entitat creada amb la finalitat d’establir un fons que permetés redimir del servei militar els mossos de Sant Feliu de Guíxols que n’eren socis, en cas que fossin escollits com a soldats en el moment de sortejar-se la seva quinta.

La mobilització del jovent per a satisfer la demanda d’homes a l’exèrcit fou una preocupació recurrent a la societat catalana i espanyola del segle XIX. Segons ha localitzat l’historiador Àngel Jiménez, el 1846 l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols es plantejà en una sessió del Ple la creació d’una entitat per a proveir els nois de la vila de mitjans que els facilitessin l’alliberament del sorteig de quintes. Tanmateix, no és fins el 1860 que es posen els fonaments per crear una entitat per a la redempció dels mossos guixolencs en edat militar. D’aquesta època -1860 i 1861- daten diversos noms localitzats a la documentació, segons hem esmentat a l’apartat Nom del productor: Asociación de Seguros Mútuos de Quintas, Sociedad Guixolense de Socorros Mutuos para la sustitución de Quintas i Sociedad de Seguros Mutuos de Quintas de San Feliu de Guíxols.

Finalment, el 28 de gener de 1862 una Reial Ordre aprovà la constitució de la Societat de Socors Mutus de Quintes de Sant Feliu de Guíxols, sota la presidència de Rafael Patxot. Aquell mateix any, l’entitat ja comptava amb 468 socis. Els familiars, generalment el pare, podien inscriure el soci/assegurat a partir dels 10 anys d’edat i pagar una quota anual fins que el noi arribés als 21 anys, moment en què es procedia al sorteig de la seva lleva. En cas de resultar escollit, el capital acumulat permetria pagar la seva redempció del servei militar i evitar-li l’ingrés com a soldat. En alguns casos, els socis es donaven de baixa de la societat abans del sorteig per causes diverses. Per exemple, perquè n’havien quedat definitivament exclosos (per incapacitat, malatia, etc) o bé perquè s’havien matriculat en el ram dels oficis de mar i, per tant, els correspondria complir amb les seves obligacions militars a la marina.

La Societat de Socors Mutus de Quintes de Sant Feliu de Guíxols es mantingué en actiu fins a començaments de l’any 1878, en què es dissolgué.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio