Fons Fundació Montserrat Patxot Rabell

Entitat per a l'assistència dotal a noies guixolenques mancades de recursos econòmics.

Data.- 1919 - 1932.
Tipus de documentació.- Textual.
Volum.- 0,01 m.l. (2 unitats documentals textuals).

La Fundació Montserrat Patxot Rabell fou instituïda el 1919 per l’industrial, filàntrop i mecenes guixolenc Rafael Patxot Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 1872 – Ginebra, 1964) en memòria de la seva filla gran Montserrat, que havia mort prematurament el 16 de febrer d’aquell mateix any com a conseqüència de la grip espanyola. Aquesta institució forma part del que el mateix Patxot anomenà posteriorment com a “fundacions familials de recordança”, en al·lusió a les diverses fundacions instituïdes per ell mateix en memòria d’altres membres de la seva família com la mare, Clara Jubert, o la segona filla, Maria Patxot Rabell, també traspassada prematurament.

L’objectiu de la Fundació Montserrat Patxot Rabell era atorgar una quantitat econòmica a una noia guixolenca nascuda en una família amb pocs recursos, que li permetés disposar d’un dot quan fos major d’edat. La concessió era anual i la noia havia d’haver nascut durant l’any de vigència de la convocatòria. El capital inicial, a partir del qual es generaria una rendibilitat, s’ingressava en una llibreta de comptes d’una entitat bancària.

Per al compliment dels objectius de la Fundació, Patxot creà una junta formada per l’alcalde, el rector i un representant de la família Patxot Rabell.

La Fundació Montserrat Patxot Rabell fou suprimida pel mateix Rafael Patxot l’any 1931, havent atorgat 14 llibretes dotals.

 

 

 

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits