Fons Família Bohigas - Anglada

Data.- 1849 – 1961 (hi ha algun document de data anterior incorporat al fons, el més antic és de 1641).
Tipus de documentació.- Textual, fotogràfica i impresa (llibres).
Volum.- 2,66 m.l. (169 unitats documentals textuals; aprox. 325 positius fotogràfics, 14 negatius i aprox. 30 postals; i 1,76 m.l. de llibres i revistes). 
Observacions.- Conté documentació de Julià Bohigas Canadell, professor d’ensenyament al Col·legi Vidal de Sant Feliu. Imatges catalogades parcialment.

Julià Bohigas Canadell (Banyoles, 1871 – Sant Feliu de Guíxols, 1944), era el gran de cinc germans d’una família banyolina, fill de Josep Bohigas Balandrell (ca. 1844 – Banyoles, 1922) i de Teresa Canadell Pardàs (ca. 1838 – 1932). Els seus quatre germans es deien Pere, Manel, Joana i Josep. D’extracció social humil, Julià Bohigas estudià magisteri a la Normal de Barcelona, alhora que compaginava la seva formació amb classes particulars i a la parròquia de Sant Miquel de la Barceloneta. En acabar la carrera, i després d’una breu estada a Banyoles, Bohigas retornà a la Ciutat Comtal com a director del Col·legi de la Parròquia de Santa Anna. L’any 1884, en un dels estius que passava a Banyoles, conegué i entaulà amistat amb Jacint Verdaguer, que havia fet alguns dies d’estada en aquella vila. De fet, Bohigas era un gran afeccionat a la literatura, i a banda de la seva dedicació com a professor compongué algunes poesies en català.

L’any 1901 Julià Bohigas assumí el càrrec de director del Col·legi Vidal de Sant Feliu de Guíxols. Aquest centre d’ensenyament privat havia estat fundat amb el llegat benèfic que havia deixat a la ciutat l’hisendat i benefactor guixolenc Antoni Vidal, resident a Marsella. Posteriorment, el germà de Julià, Josep Bohigas Canadell, que havia cursat els estudis de magisteri primari, també fou professor durant un temps d’aquest Col·legi. Josep Bohigas es traslladà després a Venezuela, on treballà al negoci que posseïa l’altre germà, Pere Bohigas, però tornà, ja gran i solter, a Sant Feliu. Joan Torrent Fàbregas, que fou alumne del Col·legi Vidal en feia la següent descripció: “el germà del director, Josep Bohigas, era quelcom gras, d’un tarannà esportiu, i en caminar es balancejava; segurament per això algú li possà el motiu de <es Balandro>. Al Col·legi tocava un harmònium amb el que s’acompanyava per fer cantar als minyons cants bilíngües (...) Ensems que cantar, Bohigas feia fer als nois gimnàstica rítmica, amb acompanyament musical. Era un bon mestre; també donà classes de Comerç, i ensenyava als alumnes taquigrafia segons un mètode copiat del francès”.

Després del seu nomenament com a director, Julià Bohigas romangué al capdavant del Col·legi Vidal durant la resta de la seva vida. El 21 de desembre de 1908, contragué matrimoni a l’església del Mercadal de Girona amb la guixolenca Júlia Anglada Macià, filla de Silvestre Anglada, home de negocis amb contactes a Cuba, i d’Isabel Macià Ribas (morta a Sant Feliu de Guíxols l’any 1925 als 76 anys). Poc temps després nasqué l’única filla del matrimoni, Josefina Bohigas Anglada.

Julià Bohigas fou un home profundament catòlic, simpatitzant de l’ideari catalanista conservador propugnat per la Lliga i àmpliament respectat per tothom pel seu bon caràcter. El seu alumne Joan Torrent Fàbregas el recordava molts anys després de la següent manera: “provist d’un barba que no trigà a blanquejar i que sovint s’allisava amb un gest nerviós de la mà, s’assemblava al cap del govern i del partit conservador espanyol Antonio Maura”. Durant la Guerra Civil, però, s’incoà a Julià Bohigas un expedient “per derrotisme i desafecció al règim marxista” del qual aconseguí sortir indemne gràcies a l’ajuda de diversos amics i companys que el tenien en estima malgrat no compartir les mateixes idees. Després d’una vida consagrada a l’ensenyament, problemes de salut portaren el vell professor a deixar la seva activitat docent l’any 1942. Julià Bohigas moria dos anys més tard, el 1944.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits