Fons Família Dausà- Miret

Inclou documentació relacionada amb la Guerra Civil i l'exili.

Data.- 1837 / 1995.
Tipus de documentació.- Textual i fotogràfica.
Volum.- 1,50 m.l., amb 298 unitats documentals textuals descrites i 4 capses amb fotografies, negatius i postals que estan pendents de descripció i d’incorporació a la Secció d’Imatges de l’AMSFG (u.i. núms. 12 – 15). 

Família formada pels cònjugues Joan Dausà Tubert (Sant Feliu de Guíxols, 1909 – 2002) i Maria Miret Costabella (Santa Cristina d’Aro, 1916 – Sant Feliu de Guíxols, 1984), que contragueren matrimoni el 25 de setembre de 1952.

La documentació és produïda principalment per Joan Dausà Tubert. Dausà fou un dels molts exiliats republicans guixolencs de 1939. Fill de Pere Dausà Pi (de Castell d’Aro) i de Maria Tubert Campdurà (natural de Portbou, però amb les arrels familiars a Sant Llorenç de la Muga), era conegut com a “Mamasopes” –sobrenom que li venia ja de petit–, “Bufanda” –sempre en portava una quan feia fred– o “Lenin” -pel seu masclet i gorra a l’estil del revolucionari rus–. Treballà de mecànic per la fàbrica Banaset i Sanmiquel i al garatge Puig. Fou membre del PCC i del PSUC de Sant Feliu durant la Guerra Civil. Era un home al qual li agradava parlar de política i del partit, sense ser-ne un membre destacat. De tarannà amable, pacífic i tímid, lluità al front i, amb la retirada de l’exèrcit republicà a França, passà a l’altra banda de la frontera, on s’hi va quedar uns anys, pendent del règim dictatorial a Espanya. Fou reclòs al camp de refugiats d’Argelès, on s’hi va estar més d’un any. Allí, víctima del fred i de la mala alimentació, patí, segons l’infermeria-hospital del camp, anquilosament a algunes parts del cos, la qual cosa li estalvià d’haver de realitzar treballs excessivament durs. En sortir d’Argelès deambulà pel sud de França, realitzant alguns treballs per compte d’altri, com el de mosso –l’estiu de 1942– al servei d’un agricultor de Moirax, un petit poble rural del departament de Lot et Garonne, prop de Burdeus. Poc després retornà a Sant Feliu i treballà a can Banaset i a can Bombi i Soler, de nou fent de mecànic. Als anys cinquanta col·laborà amb alguns articles al setmanari local Àncora. Aquella mateixa dècada, però, tornaria a emigrar, aquesta vegada cap a Alemanya, per motius de caràcter econòmic. De nou a Sant Feliu de Guíxols, fou membre sènior de la UGT. S’interessà també pel món dels escacs, participant en diverses competicions.

Maria Miret Costabella, esposa de Joan Dausà, treballà en diversos comerços i fàbriques de suro de Sant Feliu.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits