Fons Josep Gravalosa Geronès

Músic i compositor

Dates.- 1913 - 1973.
Tipus de documentació.- Musical (partitures i particel·les), textual i fotogràfica.
Observacions.- Fons en procés de catalogació. Contacteu amb l'Arxiu Municipal per a la seva consulta.

Santa Coloma de Farners, 1882 - Sant Feliu de Guíxols, 1975. Compositor i flabioler. L’any 1890, amb vuit anys, va formar part de l’escolania parroquial. En aquella època el seu mestre de solfeig i violí era Bonaventura Frigola. L’any 1892 va formar la cobla La Juvenil amb altres joves músics. Va ingressar a la Cobla Farnense el 1895. Pocs anys després es va instal.lar a Sant Feliu de Guíxols i va entrar a formar part de l’orquestra d’Esteve Garreta com a violinista. Cap a l’any 1912 formava part de l’orquestra de cambra de Sant Feliu de Guíxols, juntament amb Juli Garreta. Aquest últim el va influir enormement i el va ajudar a perfeccionar la seva tècnica. Va ser director de la cobla La Principal de Palafrugell. L’any 1917 va donar a conèixer la seva primera sardana, De broma. Ha escrit una vuitantena de sardanes, algunes molt notables, com La penitent i Somniant. Uns anys després va ser director de la cobla La Selvatana i, finalment, va formar la Cobla Barcelona juntament amb Albert Martí.

Al llarg de la seva carrera va rebre nombrosos premis i distincions:

- 1919: la seva sardana La nostra dansa és premiada a Girona.

- 1922: la seva sardana L’encís d’un despertar rep el premi Diputació a Arenys de Mar.

- 1953: la seva sardana Evocacions gironines és premiada a Girona i al concurs musical La sardana del migdia, de S’Agaró.

- 1962: diverses institucions i entitats de Sant Feliu de Guíxols li organitzen un homenatge: el Casal Guixolenc, la Germandat de Sant Narcís, l’Obra del Ballet Popular, els Amics de la Sardana i l’Ajuntament.

- 1964: guanya el premi Joaquim Serra.

- 1966: rep un homenatge al Principat d’Andorra.

- 1974: el Sindicat de Músics li va fer entrega d’una medalla d’or en un acte al Palau de la Música, el dia 22 de novembre.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits