Fons Lluís Lloansí Marill

Músic i compositor.

Dates.- [1890] / 2009.
Tipus de documentació.- Textual, musical (partitures i particel·les), fotogràfica i sonora.
Volum.- Aprox. 1 m. l. (ca. 500 unitats documentals textuals i musicals, ca. 150 fotografies i 3 CD d'enregistraments musicals).
Observacions.- Fons en procés de descripció i parcialment digitalitzat. Per a la seva consulta contacteu amb l'Arxiu Municipal.

Sant Feliu de Guíxols, 1914 – Barcelona, 2009. Compositor i músic. Rebé les seves primeres nocions musicals de la mà del seu germà Just. Fou alumne del també músic i compositor guixolenc Josep M. Vilà Gandol, el qual, al seu torn, havia estat deixeble de Juli Garreta. Als vint anys s’inicià com a músic d’orquestrina local, tocant el piano.

Durant la Guerra Civil, Lluís Lloansí va ser destinat inicialment a Samper de Calanda, a Terol. Posteriorment, passà a Sant Joan les Fonts, on sembla ser que romangué fins al final de la contesa. És molt probable que el trasllat vingués donat per les gestions del seu germà Just, que vivia i treballava en aquest municipi de la Garrotxa, i que hauria procurat de donar una situació millor al jove Lluís.

L’any 1940, acabada la contesa, Lluís Lloansí es traslladà a residir a Barcelona. Malgrat que es dedicà professionalment a fer de comptable, mai abandonà la seva vinculació amb la música ni tampoc amb Sant Feliu de Guíxols. A la Ciutat Comtal, Lloansí dirigí l’Orquestra Barcino, que tenia la seu a l’Orfeó de Sants. El 1942 s’inicià com a compositor, i al llarg de la seva trajectòria musical composà una trentena de sardanes, entre altres obres. El 1959 rebé el trofeu Sant Jordi, instituït pel Cercle Sardanístic de Barcelona, per les sardanes Flordeneu i Gentil, en el concurs de Música Barcino.També dirigí les cobles Barcelona i Ciutat de Terrassa.

Lluís Lloansí fou un gran activista musical i un dels principals reivindicadors de les figures i l’obra dels també compositors guixolencs Juli Garreta Arboix i Josep M. Vilà Gandol. Alhora, esdevingué un dels impulsors del Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols. L’any 1999 el Departament de Cultura de la Generalitat li va atorgar la medalla al Mèrit Musical, en reconeixement de la seva dedicació al servei de la sardana. L’any 2004, amb motiu del seu 90è aniversari, l’Agrupació Amics de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols i la Cobla Ciutat de Terrassa li van retre un homenatge a la seva ciutat natal.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits