Fons Consolat de Mar de Sant Feliu de Guíxols

Institució amb jurisdicció especial per a tractar afers mercantils i marítims.

Dates.-
1443/ 1706.
Tipus de documentació.- Textual.
Volum.- 0,05 m.l. (2 unitats documentals textuals en suport paper i 1 pergamí).
Observacions.- Aquest fons es troba digitalitzat en la seva totalitat.

L’any 1443 el rei Alfons IV el Magnànim atorgà a Sant Feliu de Guíxols el privilegi d’establir a la vila un Consolat de Mar. El consolat guixolenc era encapçalat per un cònsol i un jutge d’apel·lacions, càrrecs amb una durada anual que es renovaven per elecció entre tots els membres del consistori municipal. Al llarg del temps disposaren de consolat de mar la ciutat de Barcelona i, a banda de Sant Feliu, altres localitats de la corona catalanoaragonesa com Tortosa, Girona o Perpinyà.

La seu del Consolat de Mar s’ubicava a la mateixa casa del Consell de la vila al lloc on ara hi ha l’actual edifici de l’Ajuntament, a la plaça del Mercat. Segons Rafael Torrent, el Consolat de Mar guixolenc devia comptar amb una llotja de contractació més o menys important i unes dependències destinades a la guarda i conservació de mercaderies, de les quals no se’n coneix cap vestigi.

La institució del Consolat de Mar fou abolida l’any 1716, juntament amb la resta d’ens propis de Catalunya, pel Decret de Nova Planta promulgat per Felip V.

 

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47

Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.
Per a la consulta presencial cal reservar cita prèvia
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits