Gent d'un segle. Sant Feliu de Guíxols 1900 - 2000. 401 apunts biogràfics

Bussot, Gerard.

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols-Arxiu Municipal / Diputació de Girona, 2011, 507 p. 

Aquest llibre és un recull que vol ser representatiu dels homes i dones que han nascut o viscut a Sant Feliu durant el segle XX. L'autor hi presenta una selecció de 401 biografies de persones de la nostra ciutat, de les quals n'ofereix les dades vitals més rellevants. Els textos es complementen amb gairebé un miler de fotografies, la majoria d'elles inèdites. De lectura agradable i amenitzat amb anècdotes ciutadanes, combinant el rigor amb la divulgació, Gent d'un segle vol motivar la curiositat dels joves i el record dels més grans pel Sant Feliu d'abans. 

La Reial fàbrica de vaixells de Sant Feliu de Guíxols (1715-1721)

Fuente, Pablo de la; Pujol, Marcel.

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols-Arxiu Municipal / Diputació de Girona, 2010, 196 p. 

Aquest llibre vol donar a conèixer un aspecte poc conegut de la història guixolenca durant el segle XVIII: la ubicació a la vila d’unes drassanes reials que s’ocuparen de la construcció de diversos vaixells de guerra per encàrrec del rei Felip V, entre els quals el Sant Felip El Reial, el primer navili de línia de tres ponts al servei de la marina espanyola. De la mà dels protagonistes de l’època coneixerem les raons del naixement d’aquesta indústria a la platja guixolenca i el perquè de la seva ràpida desaparició. Un episodi que depassa l'àmbit local i situa Sant Feliu a primera línia de la història de Catalunya i Espanya.

Agustí Calvet i Pascual “Gaziel” (1887-1964). Periodista i escriptor guixolenc

Gaitx, Jordi (coord.)

Ajuntament de Sant Feliu-Arxiu Municipal / Diputació de Girona, 2008, 88 p.

Inclou DVD amb el documental “Gaziel. L’home és el tot. Biografia i trajectòria intel·lectual d’Agustí Calvet i Pascual”, realitzat per Josep Cullell-Ramis.

Agustí Calvet “Gaziel” ha estat un dels guixolencs amb més projecció exterior, juntament amb el músic Juli Garreta o el polític Josep Irla. En aquestes pàgines trobareu un repàs sintètic a la figura d’aquest escriptor estructurat en una descripció de la seva vida i obra, uns annexos i els treballs que han fet els escolars de Sant Feliu de Guixols sobre la figura de Gaziel, amb motiu del 120 aniversari del seu naixement.

Un volt pel Sant Feliu de Gaziel. Guia per conèixer Sant Feliu de Guíxols a través de les petjades de Gaziel

Esteva, Elena; Jiménez, Àngel; Masferrer, Dolors.
Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols - Arxiu Municipal / Diputació de Girona, 2007, 89 p.

Aproximació i divulgació de la figura literària de l'escriptor i periodista guixolenc Agustí Calvet Pascual "Gaziel" i de la seva visió de Sant Feliu de Guíxols a partir de la selecció de textos seus. La guia proposa un recorregut per diversos indrets guixolencs que restaren gravats en l'imaginari de Gaziel i que ell va saber evocar en un estil tan propi i planer. Editat a proposta de l'associació guixolenca de cultura Mall, en el marc dels Tallers d'Història organitzats per l'Arxiu Municipal.

Franquisme i repressió a Sant Feliu de Guíxols durant la postguerra

Auladell, Marc; Gaitx, Jordi; Garcia, Verònica; Jiménez, Àngel; Plaza, Esther.

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols-Arxiu Municipal / Diputació de Girona, 2006, 473 p.
Aquest llibre és un exercici de memòria col·lectiva i alhora voldria esdevenir un gest de pedagogia cívica i democràtica per recordar tots aquells guixolencs que durant els primers anys del franquisme foren objecte de diversos sofriments per haver defensat una societat més lliure i justa. Homes i dones que malgrat haver estat silenciats per quaranta anys de dictadura han fet possible amb la seva actitud i el seu testimoni que nosaltres puguem gaudir avui d'una situació de benestar notable.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47

Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.
Per a la consulta presencial cal reservar cita prèvia
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits