Fons John Langdon-Davies

Escriptor i periodista britànic afincat a Sant Feliu de Guíxols.

Dates.- 1832 / 2005 (la documentació fou agregada al fons per John Langdon-Davies entre 1904 i 1971. Hi ha documents incorporats al fons durant el període de 1981 - 2005, després de la seva defunció).
Tipus de documentació.- Textual, fotogràfica i impresa (biblioteca).
Volum.- 3,3 m.l. (386 unitats documentals textuals, aprox. 1100 positius fotogràfics i 13 diapositives, i 11 llibres).
Observacions.- Fons descrit en la seva integritat. Contacteu amb l'Arxiu Municipal per a la seva consulta.

John Eric Langdon-Davies (1897 - 1971) neix a Eshowe, capital de Zululàndia, a Sud-àfrica. El 1904 torna a Anglaterra amb la seva mare i comença la seva educació acadèmica a Yardley Court. El 1910 entra a la Tonbridge School i el 1915 obté una beca per anar a Oxford. Durant la Primera Guerra Mundial es declara objector de consciència, l’objecció és denegada i és condemnat a 120 dies de presó.

El 1920, ja casat, John fa una primera visita a Catalunya, durant aquest període treballa per a una indústria cinematogràfica, és candidat laborista al Parlament, consolida la seva carrera periodística, publica llibres i inicia els Lecture Tours pels Estats Units. També té contactes professionals amb Catalunya com reportatges sobre el cop d’estat de Primo de Rivera pel Daily News. De fet, John devia escriure a un bon amic català, Ramon Casanova, demanant-li consell sobre un lloc de la Costa Brava per a instal·lar-s’hi amb la família, Casanova suggereix la zona de l’Estartit, però, a la primavera de 1926, els Langdon-Davies s’instal·len al número 1 del Passeig del Mar de Sant Feliu de Guíxols,iniciant uns lligams amb la ciutat que perduraran fins a la seva mort. Aquest contacte llarg amb Catalunya cristal·litza amb la publicació del primer llibre important de John Langdon-Davies sobre temes catalans: Dancing Catalans (1929).

Amb els anys John es converteix en un veritable cronista del seu temps que exerceix, durant la Guerra Civil espanyola, com a corresponsal del News Chronicle. D’altra banda comença a promoure i/o veure’s involucrat en diverses iniciatives de suport a la causa de la República. Els seus treballs com a corresponsal de guerra a Espanya han ampliat la seva reputació, els resultats són contractes estables amb el News Chronicle i el Picture Post. L’esclat de la Segona Guerra Mundial deriva en publicacions de llibres sobre el tema de la guerra i dels raids aeris. Personalment, aconsegueix prestar serveis molt importants com a major i responsable d’un camp d’entrenament de la Home Guard (cos paramilitar de voluntaris). Acabada la guerra, John Langdon-Davies torna a Catalunya (1950) primer a Premià de Dalt i posteriorment a Sant Feliu de Guíxols on, amb la inauguració del petit hotel “Casa Rovira”, passa a formar part definitivament d’aquesta comunitat.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio