Fons Narcís Masferrer Buixó

Mestre, dibuixant, director i actor de teatre.

Dates.- 1771 / 2009 (predomina la documentació dels segles XIX i XX. Documents agregats al fons per Narcís Masferrer Buixó entrel 1922 i 2009).
Tipus de documentació.- Textual, gràfica , impresa i sonora.
Volum.- 7,15 m.l., desglossats en 2.304 unitats documentals textuals i/o dibuixos, aprox. 355 fotografies, 46 negatius, 94 llibres i una cinta de cassete.
Observacions.- Conté el subfons de Francesc Masferrer Albertí, pare de Narcís, autor de diverses obres de teatre.

Sant Feliu de Guíxols 1913 – 2010. Mestre, dibuixant, actor i director de teatre. Fill de Francesc Masferrer Albertí i d’Elvira Buixó Guitart. Narcís Masferrer va estudiar la carrera de Magisteri a l’Escola Normal de Mestres de Girona, en la qual va obtenir la titulació l’any 1931, passant a exercir la docència en diverses localitats: Manresa, Girona, Figueres, etc. Amb l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, va ser cridat a files i enviat al front. L’any 1950 va començar a exercir com a mestre de primària a les anomenades Escuelas Nacionales popularment conegudes com els Estudis Nous (actual Col·legi Gaziel). Aquest va ser el destí definitiu per a Narcís fins a la seva jubilació l’any 1980. L’any 2003 Narcís Masferrer va ser distingit com a Fill Predilecte de la ciutat de Sant Feliu de Guíxols.

Gran afeccionat al teatre, Narcís era fill de Francesc Masferrer Albertí (1890 – 1973), notable autor teatral i veritable ànima del grup de teatre guixolenc Agrupació Romea. Per això no és estrany que amb 13 anys entrés a formar part del grup dramàtic de la Catequística Parroquial que dirigia mossèn Llambert Font, per passar l’any 1933 a l’Agrupació Romea, en aquell moment dirigida per Benet Escriba. La trobada i l’entusiasme d’una sèrie d’afeccionats de gran vàlua va portar l’Agrupació Romea a un dels moments més brillants de la seva llarga història. Després de la Guerra Civil, Narcís Masferrer va continuar actuant, i més tard dirigint, en diversos grups d’afeccionats com el Grup escènic del C. E. Montclar o la mateixa Agrupació Romea (refeta l’any 1953). L’estiu de 1976 va fundar un nou grup teatral, L’Arlequí de Paper, del que en seria director. Aquest grup es convertiria en un referent del món teatral de casa nostra durant els darrers 25 anys.

Narcís Masferrer va iniciar-se en diverses revistes i diaris a partir dels anys 30 com a il·lustrador i dibuixant, especialment amb la faceta de ninotaire. Els seus dibuixos apareixien (sota el seu primer pseudònim El Greco) a les edicions de Patufet, L’Esquella de la Torratxa, Clar i net, Papitu, Maravillas, o Flechas y Pelayos. Posteriorment va col·laborar amb l’editorial Dalmau Carles de Girona il·lustrant llibres de diverses temàtiques, manuals escolars, i adaptacions de clàssics en una col·lecció juvenil de novel·les. També fou l’autor de les il·lustracions del llibre Rovelló, escrit per Josep Vallverdú. A partir de l’any 1947 signaria els seus dibuixos com a Narmas, el seu pseudònim més conegut. Als anys 50 i 60 realitzaria diverses col·laboracions amb editorials com Arimany o Hispano i també amb impremtes com la Santa Maria de Ripoll, realitzant anuncis i logotips per a empreses. També va col·laborar amb la revista Gerundín, suplement infantil de la revista Gerunda i, als anys seixanta, amb El Tarlà. Entre els anys 1971 i 1973 va iniciar una col·laboració amb el diari gironi Los Sitios amb una secció titulada El verano en broma, col·laboració que continuaria als anys 80 amb la publicació d’un acudit diari sota la capçalera BlaBlaBlaBla. Una altra part molt important dels seus treballs estigueren relacionats amb el setmanari Àncora de Sant Feliu de Guíxols. Narcís Masferrer va estar vinculat amb el setmanari ja des de l’inici de la seva publicació, al tombant de la dècada de 1940 amb els inicis de la de 1950. Fou l’autor de les capçaleres de l’Àncora i dels dissenys de les diferents seccions. També va realitzar durant molts anys l’acudit d’inici de la revista, que anava sortint setmana rere setmana, i els dibuixos de la secció Vuit diferències. La seva implicació amb el setmanari Àncora el va portar a formar part els primers anys del jurat de poesia dels premis literaris impulsats per aquesta publicació.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio