Fons Fundació Clara Jubert de Patxot

Entitat per a l'assistència a dones guixolenques mancades de recursos econòmics.

Data.- 1920 - 1932.
Tipus de documentació.- Textual.
Volum.- 0,01 m.l. (2 unitats documentals textuals).

La Fundació Clara Jubert de Patxot fou instituïda el 1920 per l’industrial, filàntrop i mecenes guixolenc Rafael Patxot Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 1872 – Ginebra, 1964) en memòria de la seva mare Clara Jubert, natural de Palafrugell. Aquesta entitat forma part del que el mateix Patxot anomenà posteriorment com a “fundacions familials de recordança”, en al·lusió a les diverses fundacions instituïdes per ell mateix en memòria d’altres membres de la seva família com les creades el 1919 i 1925 en record respectivament de les seves filles Montserrat i Maria, totes dues traspassades prematurament.

L’objectiu de la Fundació Clara Jubert de Patxot era millorar la situació de les dones necessitades residents a Sant Feliu de Guíxols. A aquests efectes, s’atorgava anualment una ajuda econòmica a una guixolenca que consistia en una assegurança maternal o una pensió de vellesa. L’atorgament es feia el 24 de gener, dia del naixement de la mare de Patxot, i el capital inicial a partir del qual es generaria una rendibilitat s’ingressava en una llibreta de comptes d’una entitat bancària.

Podien optar a aquestes ajudes les dones guixolenques amb fills, casades o vídues de guixolencs, que passessin estretors econòmiques, així com les velletes guixolenques més necessitades. També hi tenien accés les dones naturals de Palafrugell –el municipi de naixement de Clara Jubert– si bé havien d’acreditar igualment ésser necessitades, ser casades o vídues d’un guixolenc i residir a Sant Feliu.

Per al compliment dels objectius de la Fundació, Patxot creà un patronat format per l’alcalde, el rector i un representant de la família Patxot.

La Fundació Clara Jubert de Patxot fou suprimida pel mateix Rafael Patxot l’any 1932, havent atorgat un total de 13 ajudes entre assegurances maternals i pensions vitalícies.

 

 

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio