Fons Escola Gaziel

Centre d'ensenyament públic.

Data.- 1935 / 2013.
Tipus de documentació.- Textual, fotografies i llibres impresos.
Volum.- 0,70 m. l. (73 unitats documentals textuals, 28 fotografies i un llibre).

Durant els primers decennis del segle XX es plantejà la conveniència de millorar la qualitat de l’ensenyament públic de Sant Feliu de Guíxols mitjançant la graduació de les escoles i la construcció d’un nou centre. L’any 1935 s’iniciaren les obres del nou edifici escolar, a l’Horta d’en Bernich, al costat de la riera de Sant Amanç. Les Escoles Nacionals Graduades s’inauguraren el 1937, i durant moltes generacions foren conegudes popularment com a “Estudis Nous”. L’escolarització es realitzava de forma separada per sexes fins que d’ençà del curs 1963-1964 el centre esdevingué Agrupació Escolar Mixta.

A partir dels anys seixanta i setanta, l’arribada massiva de població nouvinguda i el creixement demogràfic originà un augment important de la població escolar a la ciutat. La nova realitat imposava la necessitat de descongestionar l’alumnat dels Estudis Nous mitjançant la construcció de nous centres d’ensenyament públic. El 1974 s’aconseguí l’aprovació d’un segon centre escolar, a Vilartagues, que es batejà amb el nom del pedagog del segle XVIII Baldiri Reixach; i el 1979 s’assolí l’obertura d’un tercer centre d’ensenyament públic, que entrà en funcionament el curs 1981-1982 amb el nom de L’Estació a les antigues instal·lacions del ferrocarril.

Pel que fa als Estudis Nous, l’any 1969 es plantejà una enquesta per donar-l’hi un nom propi, essent l’opció guanyadora la que proposava batejar-los com a Escola Gaziel, en al·lusió al pseudònim literari utilitzat pel periodista i escriptor guixolenc Agustí Calvet Pascual. La proposta s’aprovà el 1975, essent des d’aleshores l’Escola Gaziel un dels quatre centres d’ensenyament públic de primària i ESO existents a Sant Feliu de Guíxols, al mateix edifici inaugurat fa més de setanta anys.

 

 

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio