Fons Joan Bordàs Salellas

Arquitecte i director de l'Escola d'Arts i Oficis de Sant Feliu de Guíxols.

Dates.- 1906 - 1960.
Tipus de documentació.- Textual, fotografies i dibuixos.
Volum.- 0,22 m.l. (38 unitats documentals textuals i 46 fotografies) i 113 plànols, dibuixos i projectes de gran format.
Observacions.- Aquest fons es troba digitalitzat en la seva totalitat.

Figueres 1888 – Barcelona 1961. Arquitecte municipal i director de l’Escola d’Arts i Oficis de Sant Feliu de Guíxols. Joan Bordàs estudià la carrera d’arquitectura a Barcelona on obtingué el títol l’any 1910. L’any següent, pensionat per la Junta d’ampliació d’Estudis, marxà a l’Escola Espanyola de Roma juntament amb Quico Martorell i Ramon d’Alòs, membres de l’Institut d’Estudis Catalans. L’estada a Itàlia fou riquíssima i inspiradora per la seva doble professió de mestre de dibuix i d’arquitecte, ja que li va permetre entrar en contacte amb nombrosos tècnics que l’introduïren en el disseny tradicionalista de l’època. El 1912 va prendre possessió de la plaça de director i professor de l’Escola d’Arts i Oficis de Sant Feliu. El panorama que va trobar era més que deplorable, l’escola estava instal·lada en dues plantes de l’antic convent benedictí que no complien els mínims exigibles per poder acollir alumnes, dificultat que superaria amb el seu esperit emprenedor i incansable. El 1913 fou nomenat arquitecte assessor municipal per l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, càrrec que va ocupar fins a la seva jubilació l’any 1955.

Podem dividir la feina com arquitecte de Joan Bordàs entre els projectes d’obres particulars i els treballs municipals. Entre les obres particulars cal esmentar la reforma i adequació del xalet de can Malionis al sector del Montjoi (1919), la fàbrica de La Suberina (1919 – 1920), o el casino El Guixolense al passeig del Mar (1930). En els treballs pel municipi cal remarcar la reforma de l’Hospital Municipal (1920 – 1922) o la construcció del Mercat Municipal (1927 – 1930). Joan Bordàs també fou l’autor del disseny de les fonts de la plaça del Monestir i de la placeta de Sant Joan (1932).

Acabada la Guerra Civil, Bordàs passa sense gaires problemes la depuració dels treballadors municipals, ja que continuà a Sant Feliu i conservà els seus càrrecs. De fet, amb l’alcalde Gandol (1939 – 1946), Bordàs portà a terme la reconstrucció i urbanització dels dos Passeigs i de gran part de la ciutat, que havia estat seriosament afectada pels bombardejos durant la guerra. El 1958 es jubilà del seu càrrec de Director de l’Escola d’Arts i Oficis.

 

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits