Fons Josep Berga Boada

Escriptor, pintor i professor de Belles Arts i de Dibuix

Dates.- 1910-1923.
Tipus de documentació.- Textual i fotogràfica.
Volum.- 0,4 m.l. (36 unitats documentals textuals, 11 dibuixos de gran format i 10 imatges fotogràfiques).

Olot, 1872 – Sant Feliu de Guíxols, 1923. Fill del pintor Josep Berga Boix. Estudià el batxillerat a Girona i es formà artísticament a l’Escola de Belles Arts d’Olot, de la qual n’era director el seu pare. L’any 1897 guanyà la plaça de professor de Belles Arts de l’Institut de Figueres. La seva estada a Figueres va ser curta a causa d’alguns problemes amb l’Ajuntament de la ciutat que el van forçar a renunciar a la seva plaça. Retornà a Olot com a professor de l’Escola de Belles Arts, des d’on desenvolupà una gran activitat.

L’arribada de Berga i Boada a Sant Feliu de Guíxols es produí l’any 1912, després de guanyar la plaça de professor de Belles Arts de l’Escola d’Arts i Oficis de la ciutat. Juntament amb Joan Bordàs Salellas, la secció de Belles Arts de l’escola va agafar una forta embranzida.

En paral·lel a la plaça de l’Escola d’Arts i Oficis, a partir de l’any 1913 Berga i Boada s’ocupà de donar classes com a professor de l’Escola municipal de Dibuix de Noies. Des d’aquesta escola femenina, recuperà i revaloritzà de forma inèdita i creativa les arts menors que tradicionalment havien estat pròpies de la dona, amb l’objectiu d’afavorir la formació del sexe femení i dotar a les seves alumnes de les eines necessàries per a la seva emancipació i equiparació formativa amb el sexe masculí.

Fruit del seu esperit inquiet i de l’interès per la cultura, Josep Berga recuperà el projecte de museu municipal que l’any 1905 inicià l’historiador i arxiver Eduardo González Hurtebise i que havia quedat abandonat. El nou museu, sota la direcció del mateix Berga i Boada, s’inaugurà l’estiu de 1919. En un context de plena eclosió de l’excursionisme català, les seves sortides a la recerca de peces per al museu donà lloc a la creació de l’Agrupació Excursionista de la Secció de Belles Arts de l’Escola d’Arts i Oficis de Sant Feliu de Guíxols. Tota aquesta frenètica activitat no li impedia de crear la seva pròpia obra artística (escultura, pintura, etc), ni de donar conferències, escriure articles per a la premsa o, fins i tot, a dirigir i escriure obres de teatre.

 

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio