Fons Martí Casals Echegaray

Metge.

Dates.- 1913 / 2003.
Tipus de documentació.- Textual i fotogràfica.
Volum.- 0,96 m.l. (175 unitats documentals textuals, algunes d’elles amb fotografia incorporada).

Mendoza, Argentina, 1903 - Barcelona, 1983. de ben jove vingué a estudiar a Catalunya. Es llicencià en Medicina per la Universitat de Barcelona l’any 1928. El 1930 començà a exercir com a metge a l’Argentina i, des de 1934, ho féu a la vall d’Aro, als municipis de Santa Cristina d’Aro i Castell d’Aro. Més tard, Casals obriria consulta a Sant Feliu de Guíxols.

Pels seus serveis mèdics a l’Hospital de l'Hotel de la Gavina, de la urbanització de S’Agaró, el Dr. Martí Casals conegué i visità professionalment tot tipus de personalitats, des de membres de les cases reials europees a actors de cinema com Ava Gardner o John Wayne. També tractà, sense cap mena de diferenciació social, tant persones d’ètnia gitana (aleshores una població nombrosa que vivia de manera molt humil a Sant Feliu) com intel·lectuals (Gaziel, Santiago Pi i Sunyer, etc) que venien a la ciutat en temps de vacances.

L’actuació de Casals s’emmarca professionalment en un context històric especialment difícil, marcat pel lapse de temps que va de la Segona República fins a la fi del franquisme, amb una sanitat pública deficientment organitzada. Alhora, ho féu en pobles petits i amb pocs recursos, la qual cosa li féu forçar l’enginy a l’hora de trobar fòrmules curatives i proveir-se d’instrumental mèdic, a més de convertir-lo en un metge generalista i forçosament entès en moltes branques de la medicina. No obstant això, mantingué molt bones relacions amb metges rellevants de la seva època, com ara els doctors Trueta, Puigvert, Pons, Macintosh, etc.

L’any 1974, Casals va haver de deixar la medicina a causa de la malaltia de Parkinson que l’afectava des de 1969.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

Horari: feiners de 9 a 15 h. 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits