Fons Ginés Egea Conesa

Zelador de port i patró del bot salvavides Miquel Boera de la Societat de Salvament de Nàufrags de Sant Feliu de Guíxols.

Dates.- 1923 - 1976.
Tipus de documentació.- Textual.
Volum.- 0,4 m.l. (36 unitats documentals textuals, 11 dibuixos de gran format i 10 imatges fotogràfiques). 

Cartagena, ca. 1898 – Barcelona?, 1976. Zelador de port. L’any 1923 es troba treballant com a telemetrista a bord del vapor Dédalo, activitat que a partir de l’any 1925 passa a prestar al Camp d’Aviació del Prat de Llobregat. El mateix any 1925, Ginés Egea és desginat com a segon zelador de port a l’Ajudantia de Marina de Sant Feliu de Guíxols, on romandrà fins el 1929 en ser traslladat, també com a zelador de port, a Lloret de Mar i a Tossa

És precisament durant la seva estada al nostre municipi que, l’any 1927, Egea és nomenat patró del Miquel Boera, el bot salvavides de l’estació de Salvament de Nàufrags de Sant Feliu de Guíxols. Des d’aquest bot intervindrà per exemple en el rescat de la tripulació de tres embarcacions de pesca que es trobaven a la deriva a causa del temporal, acció que li serà reconeguda per la Junta de Salvament de Nàufrags amb l’atorgament de la medalla de plata de la Societat l’any 1928.

La vinculació de Ginés Egea amb Sant Feliu desapareix molt probablement amb la seva marxa de la ciutat l’any 1929. Segons sembla, en els anys de la Guerra Civil Egea treballa com a agent de policia marítima de la delegació marítima de Barcelona. Entre els mesos de març i juliol de 1937 roman embarcat al guardacostes Ana, en el qual exerceix novament com a telemetrista i on ostenta el càrrec de delegat d’artilleria. En finalitzar la contesa bèl·lica, serà jutjat per un tribunal franquista sota l’acusació d’“auxilio a la rebelión” i condemnat a reclusió perpètua. Sabem que complí condemna, almenys, des del 31 de març de 1939 fins el 1944, i que en algun moment indeterminat li degué ser commutada la pena.

ARXIU MUNICIPAL

Adreça: Carretera de Girona, 45-47                                             
Horari: dilluns, dimecres i divendres de 9 a 15 h.                        

Per a la consulta presencial contacteu amb 
arxiu@guixols.cat · Tel. 972 32 25 93

 

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits

guixols log 2

 

Amb el suport de:

logo diputacio